15 april 2007

Politiek kleurloos

Vandaag heb ik mijn lidmaatschap bij de PvdA opgezegd. En ik ben vast niet de enige die dit recent gedaan heeft. Ik heb sterk de indruk dat er op het moment een trend is ontstaan: "loop weg bij de PvdA". Niet per se om maar gelijk lid te worden van de SP (een andere trend) maar omdat los van welke interpretatie je eraan geeft, deze "rode" partij (PvdA, niet de SP) onvermijdelijk bergafwaarts gaat. Zoals het altijd met trends gaat zal dit ook wel overwaaien. Maar zoals het er nu naar uitziet zal dit niet binnen afzienbare tijd gebeuren. Voor mij was de aanleiding om mijn lidmaatschap bij de PvdA op te zeggen Wouter Bos' zijn recente artikel genaamd "De kracht van PvdA als brede volkspartij". Niet dat ik per se teleurgesteld was in het artikel, maar het heeft me aan het denken gezet, waar hieronder meer over te lezen valt. Na ruim anderhalf jaar knarsentandend getuige te zijn geweest van een innerlijke verscheurde partij heb ik besloten voortaan maar geen lid te zijn van iets dergelijks. Het betalen van de maandelijke contributie voelt op het moment teveel aan als geldverspilling. Misschien dat ik weer lid wordt als de partij weer eenheid, zelfverzekerdheid, herkenbaarheid en krachtigheid uitstraalt. Misschien ook niet.

Ik moet bekennen dat ik even getwijfeld heb om maar gelijk lid te worden van de SP. Maar ik zie ervan af, om te voorkomen in korte tijd opnieuw gedesillusioneerd te raken. Niet dat ik door niet te kiezen toe geef aan een vage angst. Ik heb juist sterk het idee dat ik verstandig handel door even géén partij te kiezen en mezelf open te stellen voor alle politieke partijen met al hun verschillende standpunten, charisma's, retoriek, daden, resultaten, overwinningen, zwakheden, sterktes en eerlijkheid. Vooral dat laatste. Natuurlijk is spreekwoordelijk gezien eerlijkheid in de politiek ver te zoeken, maar nádat iets gezegd is en/of beloofd is kan een man of vrouw altijd gecontroleerd worden of hij/zij de waarheid heeft verteld. Hij/zij heeft immers zich gedragen zoals hij/zij zich voordeed, of heeft (min of meer) gedaan wat hij/zij beloofd heeft.

Volgens bovenstaand principe zal ik de komende tijd voor onbepaalde tijd de Haagse politiek evalueren, om uiteindelijk één partij uit te roepen tot De Voor Mij Meest Geschikte Partij. En waarom heb ik nu opeens het gevoel dat mijn huidige standpunt jegens de politiek eigenlijk de standpunt van velen is hier in Nederland? Zijn we dan allemaal zwevende kiezers? Of zijn we een mondige samenleving geworden waarin we steeds minder vaak klakkeloos geloven wat politici ons vertellen? Misschien. Maar ik denk dat het allemaal veel simpeler is: mensen weten vaak zelf niet wat ze willen. En dit is al zo oud als de mensheid.

Op zoek gaan naar een politieke vertegenwoordiger en die uiteindelijk vinden is erg vergelijkbaar met op zoek gaan naar jezelf en uiteindelijk iets vinden waarvan je kan zeggen: dit ben ik. En in het verlengde: waarom ben ik hier en wat vind ik belangrijk? Of: waar ben ik bang voor? Waar geef ik om? Ik heb sterk de indruk dat een politieke partij die deze vragen naar tevredenheid kan beantwoorden meer succes behaalt dan een partij die denkt dat deze vragen er niet toe doen. Of die het belang ervan wel kan erkennen, maar domweg de affiniteit mist met extentialisme. Uiteraard, want politiek is één grote praktische bedoening, toch? Mis. Het is een veldslag tussen ideologieën, en dat is precies de reden waarom het naar volle tevredenheid beantwoorden van deze vragen van ontzettend groot belang is.

In de strijd der ideeën faalt de PvdA de laatste tijd jammerlijk. Wellicht omdat gewild of niet die partij in feite Lijst Wouter Bos is geworden, en dat dhr. Bos in de ogen van vele mensen een falend mens is, is allang geen geheim meer. En omdat ons heerschap nu net Minister van Financiën is geworden zal Bos-bashing alleen maar toenemen, ook vanuit de PvdA. Maar ik moet zeggen, er is troost: ook de VVD kampt met dezelfde crisis. Onze liberalen zijn immers ook onderling verdeeld, wat mooi wordt geïllustreerd door de machtsstrijd tussen Rutte en Verdonk en het succes van ex-VVD-lid Geert Wilders... Ik geloof trouwens dat Rutte voorlopig weer de touwtjes redelijk in handen heeft, maar dat neemt niet weg dat ideologisch gezien de VVD ook minder herkenbaar is geworden.

Me dunkt is het gebrek aan een herkenbaar gezicht bij twee van de drie grote partijen precies de reden dat typische "protestpartijen" de laatste tijd zo in opkomst zijn. LPF, SP, PVV, Partij van de Dieren... Het is immers zoals ik hierboven al heb onderstreept duidelijk dat deze partijen er wel in slagen om de levensvragen van hun achterban naar tevredenheid te beantwoorden. Echter, geen van deze partijen heeft zich nog mogen bewijzen in een kabinet. Of wacht, LPF wel, maar laten we daar niet over beginnen. In ieder geval is het zeer verhelderend om te zien hoe een partij zich gedraagt als het de kans krijgt te regeren. Ons meerpartijenstelsel dwingt elke coalitiepartij tot compromissen, wat onvermijdelijk leidt tot het laten zien van het "ware gezicht" van een partij. In andere woorden: oppositiepartijen die nog nooit geregeerd hebben, mogen hun borst nat maken. Wie durft te zeggen dat sticks and stones may break [...] bones, but words will never hurt heeft nog niet de destructieve werking gezien van een stevig politiek debat, heftig opgelaaid door een oppositie die bloed ruikt. Dus tot het zover is dat Jan Marijnissen, Geert Wilders, Femke Halsema of Marianne Thiemen eindelijk eens minister of vice-premier worden, hebben hun partijen de ware vuurproef nog niet doorstaan.

6 opmerkingen:

Unknown zei

hey ennio,

Goed onderbouwd en leuk stuk, leest lekker weg!
De startbaan van je politieke loopbaan ;-)

Hoop snel weer wat te lezen van je! Ben ook benieuwd naar andere thema's...

Groetjes Kim

Unknown zei

Hallo Ennio!

Een leuk snellezend stuk!
Ik vraag me af in hoeverre politiek nog een stijd tussen de ideeen is. Af en toe lijkt het eerder een strijd tussen toffe mensen. Jan Marijnissen is er zo een. Maar ondanks zijn 'makkelijk taal' lijken mensen nog niet te begrijpen wat hij zegt. Ik ben na de paspoorten kwestie en het optreden van meneer SP blij dat je geen lid van zijn partij bent geworden. Eigen arbeider eerst?!

Liefs,

Annet

Anoniem zei

Hallo Ennio,

Je zult begrijpen dat ik niet rouwig ben over het opzeggen van je PvdA-partijlidmaatschap. Waar ik minder zicht op heb, is je reden om deze stap te nemen. Uit je artikel maak ik op dat de onzekerheid binnen de partij je tot deze beslissing heeft gebracht, en niet de ideologische koers of waar de partij voor 'staat'.

Als je op zoek bent naar een krachtige, eensgezinde machtspartij voor de lange termijn, vrees ik dat je kunt blijven zoeken tot je een ons weegt. Hoe breder een partij, hoe meer er gezocht wordt naar een boodschap die brede lagen van de bevolking aanspreekt. Soms lukt het de juiste snaar te raken, maar heel vaak ook niet. De machtspartijen - waar ik CDA, VVD, PvdA en D66 onder schaar - zitten dan ook in een oneindige cirkel van het zoeken naar de 'juiste' koers.

Ikzelf heb gekozen om partijen te beoordelen op hun boodschap en de koers die ze de afgelopen jaren hebben gevoerd. Dat ik daarbij bij een partij ben terecht gekomen die zich in jouw ogen nog niet heeft bewezen, neem ik - gezien het bovenstaande - graag voor lief. Ik ben het trouwens van harte eens met Annet: het is een 'dikke, vette plus' dat je niet meteen lid bent geworden van de SP.

Groet, Erik

Anoniem zei

He Enn,

Dat heb je mooi verwoord. Ik wil graag even wat bijdragen.
Het valt mij namelijk op hoe erg de partij GroenLinks elke keer weer 'vergeten' wordt. Zij is de laatste jaren een hele stabiele partij gebleven. Socialer dan de PvdA, minder idealistisch dan de SP, betrouwbaarder dan het CDA en standvastiger dan de VVD. En GL heeft ook nog eens oog voor het milieu. Toch zijn ze geen factor van belang geworden.
Het lijkt erop dat mensen zich blijven vergapen aan de draaikonterij van politici. Met veel media-aandacht ben je er als partij automatisch van verzekerd dat 'zwevende kiezer' zich op zijn keuze heroriënteert en misschien tot de conclusie komt dat de betreffende partij ineens wel bij hem past.
Zo was Wilders direct na de moord op van Gogh in de peilingen ineens mateloos populair. Net als op het moment dat hij zijn boek over het leven in kamp Zeist uitgeeft. Op andere momenten bleef hij op één of twee zetels steken. Er zijn daadwerkelijk pieken te zien op momenten dat de aandacht het grootst was.
Niks mis met pragmatisme, maar een partij stelt niet voor niks een partijprogramma op. Dus of Halsema nou een kakaccent heeft of niet, ik ging bij de Tweede Kamer-verkiezingen voor het programma dat me aansprak.

Veel liefs

Anoniem zei

Yo Ennio,
Lees nu pas, dankzij gestuntel aan de kant van @Home en KPN (enfin, je weet er inmiddels van) dat je een blog hebt. Ga 't volgen. En uiteraard nobel en dapper dat je
weg bent uit dat rode nest. Juich het als schaamteloze D66'er van harte toe (join ons eens).


AH well, spreek je weer.

~ Valar-Dohaeris

Borgert zei

Hey Ennio,

Wanneer komt er weer een blog?

Groet,
Borgert